Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hon är redan en vinnare i nästa Volvo Ocean Race

Av Posted on Inga taggar 0

När holländskan Annemieke Bes seglade ÅF Offshore Race med TP52an Blixt Pro Sailing Team 2015 hade hon knappt nattseglat förut. Nu ska hon segla Volvo Ocean Race med Team AkzoNobel. Foto: Jens Augustinsson

Sommaren 2015 fick jag möjligheten att segla med ombord på TP52an Blixt Pro Sailing Team under ÅF Offshore Race. Teamägaren Thomas Blixt är en man som haft sina tentakler ute i den stora offshoreseglarvärlden i decennier, vilket innebär att i närheten av honom så träffar man allt som oftast också andra intressanta människor från den stora vida seglarvärlden.

Så när jag klev ombord på båten så mötte jag bland annat Lovisa Karlsson, en då nybakad student från seglargymnasiet som nu hade siktet inställt på att segla Laser i OS i Tokyo 2020. Förutom henne så fanns det ett ansikte till som stack ut från den ordinarie besättningen. Holländskan Annemieke Bes var den sista att sållas bort ur kvinnliga Team SCA, när laget formades inför Volvo Ocean Race 2014-2015. Nog för att hon gjorde sin första natt till sjöss någonsin så sent som 2013 men hon var inte direkt omeriterad i seglingsväg. Bland annat hade hon tre OS-kampanjer bakom sig med ett OS-silver i Yngling från Peking-spelen som främsta placering.

De meriterna räckte tydligen inte för Team SCA då. Men utifrån det fokus och den arbetsvilja som Annemieke Bes visade under ÅF Offshore Race, så insåg man ganska snabbt att den här otroligt duktiga seglaren kommer att få fler chanser. Och i artikeln som jag skrev efter ÅF (se nedan), som vi för övrigt totalvann, så förutspådde jag också att vi skulle få se henne i besättningen på nästa helkvinnliga båt i Volvo Ocean Race.

Annemieke Bes vann ÅF Offshore Race med Blixt Pro Sailing Team 2015. Snart börjar hennes jakt på Volvo Ocean Race-bucklan. Utdrag från Båtnytt 9/2015. Foto: Jens Augustinsson

Vad jag inte visste då, sommaren 2015, var att reglerna inför kommande Volvo Ocean Race skulle ändras så att lag som väljer att ta in tjejer och köra mixad laguppställning skulle premieras extra. Så när jag nyligen gick in på tävlingens hemsida för att kolla besättningslistorna så här långt inför höstens tävling, så blev jag inte förvånad men väldigt glatt överraskad över att få se namnet Annemieke Bes bland besättningsmedlemmarna i holländska Team AkzoNobel. Riktigt kul för henne att hon tagit sig fram till delmålet att kriga till sig en besättningsplats i Volvo Ocean Race. Jag gissar att hon känner sig som en vinnare redan nu.

Mitt tips är att hålla ögonen på henne under Volvo Ocean Race. Hon säger själv att det här är ett av hennes stora livsmål. Och utifrån det lilla jag sett av henne i seglingssammanhang så har jag mycket svårt att tro att hon nu slappnar av och känner sig nöjd. Hon kommer garanterat inte ge mindre än 120 procent under Volvo Ocean Race.

Jag säger bara stort lycka till!

Annemieke Bes vid starten av ÅF Offshore Race 2015. Foto: Jens Augustinsson