Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Föredrag: Från London till Rio i amatörernas Volvo Ocean Race

Mot Brasilien!

Nu sparkar vi snart igång båtsäsongen 2017. Lördag 4 februari öppnar dörrarna till båtmässan i Göteborg, vilket för många blir en smygstart på säsongen. Vi på Livetombord.se och tidningarna Båtnytt och Praktiskt Båtägande kommer nöta mässgolv under första helgen för att spana in de hetaste, roligaste, snyggaste och mest prisvärda båtarna och prylarna. Vi hoppas så klart att vi möter er där i mässvimlet.

Jag vill också slå ett extra slag för min egen närvaro på mässan. Söndag den 5 februari klockan 14.30 så hittar ni mig på scenen i D-hallen. Där kommer jag kommer jag berätta om det här lilla seglingsäventyret:

Hösten 2015 kappseglade jag från London till Rio i tävlingen Clipper Round the World Race. Enkelt uttryckt kan man säga att det är amatörernas Volvo Ocean Race. Människor med väldigt varierande grad av seglingserfarenhet gav sig ut på världshaven i tolv båtar av entypen Clipper 70, i jakt på att bli snabbast runt jorden.

Även om vi alla innan tävlingen drillats ganska hårt under fyra veckor i klassiska seglingsvatten runt engelska Isle of Wight, så var det nog inte alltid som vi egentligen visste vad vi gjorde och varför. Med 22 amatörer ombord under ledning av endast en professionell seglare var det emellanåt som att åka med ett skenande tåg rakt in i ovissheten.

Med lite distans till det hela så var det ändå ett fantastiskt äventyr att få vara med om, där chock, sorg och ilska varvades med fullständig glädje. Med 23 personer av nio olika nationaliteter ombord så fanns under pressade situationer en alldeles för bra grogrund för missförstånd, irritation och ilska på grund av våra olikheter, kulturella och personliga.

Men vi upplevde också stunder då vi verkligen var tvungna att hålla ihop som ett lag när vi fick tackla svåra motgångar. Strax söder om Kanarieöarna trodde nog många av oss att vår resa skulle ta slut, då vår avsaltningsanläggning havererade fullständigt. Och ingen av oss kommer någonsin glömma det ögonblick då vi fick reda på att en seglare omkommit på en av de andra båtarna i tävlingen.

Det var i stunder som dessa som jag verkligen kände att det här var så mycket mer än en seglingstävling från A till B. Men vi upplevde också stunder av ohämmad lycka, som när vi tog gruvlig revansch på de andra båtarna genom att ta hem ett prestigefullt spurtpris.

Det bästa med hela det här äventyret är att du också kan göra det. Det spelar ingen roll om du vanligtvis håller dig i dina hemmavatten eller om du har tappat räkningen på dina atlantkorsningar – alla är välkomna. Så kom gärna och lyssna på mitt föredrag och låt dig inspireras till ett eget äventyr. Jag lovar att du kommer känna suget efter att ha lyssnat till min berättelse. Och nästa upplaga av Clipper Round The World Race är bara runt hörnet, den startar redan i augusti.

IMG_0346

Efter 6 085 distansminuter och 33 dygn till havs var det en helt otrolig känsla att få kliva i land i Rio de Janeiro.

Båten jag seglade ombord på. 58 personer seglade ombord totalt under varvet runt jorden.

Båten jag seglade med. 58 personer seglade ombord totalt under varvet runt jorden.