Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Den gamle och havet

Av Posted on Inga taggar 0

Företaget som arrangerar tävlingen jag ska segla heter Clipper Ventures. Ett brittiskt företag som sysslar med det som jag antar att britterna kan bäst – segling. Storbritannien må ha sina fel och brister (och usel matkultur), men segling och organisation är två saker som passar väl ihop i ö-nationen i väster.

Och mannen bakom alltihop är en Sir Robin Knox-Johnston. I seglingskretsar förmodligen inte helt obekant. 1969 vann han Sunday Times Golden Globe Race och blev då den första ensamseglaren att runda jorden nonstop. Han har gjort en hel massa andra mäktiga saker till havs också. 2006, 67 år gammal, blev han den äldsta människan som seglat runt jorden ensam. Och så där kan man fortsätta en god stund.

Hur som helst är han en levande legend och hans ande är ständigt närvarande när vi träningsseglar kring Clipper Ventures bas i Gosport (som ligger på gångavstånd från Portsmouth) på Englands sydkust. Och när jag för några veckor sedan var där för att göra min andra träningsvecka så dök han också upp ur morgondiset på havet utanför Portsmouth.

75 år fyllda kunde man ju tänka att han hade taggat ner – men icke! Han har köpt sig en avdankad oceanracer som han seglar mest för att det är kul. Och när vi träffade på honom så var han ute och tränade lite inför Route de Rhum, en ensamkappsegling över Atlanten som startar i början på november.

Om mitt kommande atlantäventyr kändes spännande innan så adderade mötet med Sir Robin ytterligare en dimension till det hela. Jag blev lätt starstruck och är mer taggad än någonsin! Sir Robin Knox-Johnston soloseglar i The Solent