Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

5 600 sjömil oceankappsegling

Våren 2012 intervjuar jag Ulf Brändström. Han är kappseglare av det äventyrligare slaget och har precis avslutat sitt projekt att försöka genomföra Mini Transat, en kappsegling där man seglar ensam över Atlanten.

Han har lagt sjukt mycket tid och resurser på sitt projekt och jag imponeras av hans engagemang och beslutsamhet. Förberedelserna är nästan det svåraste. Han behövde kappsegla ett visst antal tusen sjömil ensam innan han ens blev kvalificerad till själva huvudtävlingen.

När vi träffas har han sålt sin atlantseglare och köpt en annan båt som han ska kappsegla med i Sverige. 27 fot undanvindsracer utan toalett och utan madrasser i kojerna.

Han frågar om jag vill segla med på ÅF Offshore Race (fd Gotland Runt) och jag försöker slingra mig ur genom att skylla på att jag inte är en tillräckligt bra seglare. Men Ulf nöjer sig inte med det svaret.

–      Det gör inget om du är oerfaren, det räcker med att du har en bra torrdräkt. Sen löser sig resten.

Sagt och gjort. Jag packar torrdräkten och får några fantastiska dygn på havet i en av startfältets allra minsta båtar. Jag bor konstant i min torrdräkt och sover sporadiskt djupt nedsjunken på en segelsäck. Sen är jag fast.

 

Ungefär ett år senare seglar jag med en Farr 65 upp längs norska västkusten. Där och då hör jag för första gången talas om Clipper Round The World – en kappsegling runt jorden för amatörer. Ett slags Volvo Ocean Race för totala noviser.

Med endast fyra veckors träning ska en grupp människor i alla åldrar, från vitt skilda yrken och med totalt olika grader av seglingserfarenhet fogas samman till lag som ska kappsegla i 70-fotsbåtar runt jorden.

Det lät alldeles för spännande, inspirerande och utmanande för att inte ta sig an. Så jag är nu anmäld till att segla första delsträckan som startar i augusti 2015.

Fram till dess kan ni här följa min berättelse om uppladdningen inför mitt största äventyr hittills, att kappsegla cirka 5 600 sjömil över Atlanten, från Storbritannien till Sydamerika.